Zapraszamy na KURS „Leczenie żywieniowe dla Zespołów Żywieniowych”, który odbędzie się 14 września 2021r.
KURS ORGANIZOWANY przez
- Katedrę Anestezjologii i Intensywnej Terapii
- Katedrę Chirurgii Ogólnej, Chirurgii Wątroby i Chirurgii Transplantacyjnej
Collegium Medicum w Bydgoszczy UMK w Toruniu
przy współpracy: Fundacji „Żyję i Rosnę”
pod patronatem Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu
Zgłoszenia na kurs:
- e-mail: zywienie@jurasza.pl
- (imię, nazwisko, zawód/specjalizacja, miejsce pracy, adres e-mail, dane do rachunku)
- Cena kursu: 95 zł
- PRACOWNICY CENTRUM ONKOLOGII W BYDGOSZCZY UDZIAŁ DARMOWY!
- Zgłoszenia: rozowicza@co.bydgoszcz.pl
- (imię, nazwisko, zawód, miejsce pracy w CO)
- Miejsce: Sala konferencyjna – Restauracja Telimena (ul. Fordońska 15, Bydgoszcz)
PROGRAM KURSU:
14.09.2021 (wtorek)
- 9.00 – 9.15 Przywitanie. Zespół żywieniowy – tworzenie i funkcjonowanie – Stanisław Kłęk/ Marlena Jakubczyk
- 9.15 – 9.30 Ocena stanu odżywienia – Przemysław Baranowski
- 9.30 – 10.00 Wskazania do leczenia żywieniowego, kwalifikacja chorego i monitorowanie chorego podczas żywienia
- dojelitowego i pozajelitowego – Stanisław Kłęk /Marlena Jakubczyk
- 10.00 – 10.45 Preparaty stosowane w żywieniu dojelitowym i pozajelitowym– Aleksandra Różowicz
- 10.45 – 11.05 Rola farmaceuty w zespole żywieniowym: funkcjonowanie pracowni żywienia pozajelitowego i podaż leków
- przez sztuczny dostęp do przewodu pokarmowego – Anna Klarkowska
- 11.05 – 11.25 Rola dietetyka w zespole żywieniowym – Martyna Rekowska
- 11.25 – 11.45 Rola pielęgniarki w zespole żywieniowym – Karolina Galikowska/ Lucyna Joppek
- 11.45 – 12.15 Przerwa obiadowa
- 12.15 – 12.45 Rodzaje dostępów do przewodu pokarmowego, powikłania związane z dostępem do przewodu
- pokarmowego– Jacek Szopiński
- 12.45 – 13.15 Opieka nad dostępem do przewodu pokarmowego – Ewa Rutkiewicz/ Magdalena Michalska
- 13.15 – 13.45 Rodzaje dostępów naczyniowych w żywieniu pozajelitowym. Powikłania związane z dostępem
- żylnym - Jacek Szopiński
- 13.45 – 14.15 Opieka nad cewnikiem centralnym, PICC i portem naczyniowym – Magdalena Michalska
- 14.15 – 14.45 Powikłania żywienia dojelitowego i pozajelitowego i sposoby ich rozwiazywania - Marlena Jakubczyk
- 14.45 – 15.00 Przerwa kawowa
- 15.00 – 15:20 Przygotowanie pacjenta do zabiegu chirurgicznego (prehabilitacja) – Wioleta Pisarczyk
- 15.20 – 15.40 Zespół krótkiego jelita, przetoka jelitowa – czy wystarczy modyfikacja diety – Karolina Tkaczyk
- 15.40 – 16.00 Kwalifikacja do żywienia dojelitowego i pozajelitowego pacjentów z chorobą nowotworową w trakcie
- leczenia radykalnego oraz w okresie paliatywnym – Przemysław Baranowski
- 16.00 – 16.20 Odrębności leczenia żywieniowego pacjenta onkologicznego - Michał Jankowski
- 16.20 – 16.40 Odrębności leczenia żywieniowego u dzieci – Martyna Rekowska
- 16.40 Test końcowy, rozdanie certyfikatów i zakończenie kursu – Marlena Jakubczyk
- Zakończenie kursu